Horst Blanck - Antikçağda Kitap

Horst Blanck – Antik Çağda Kitap

Bu “kitaplar kitabı”, antikçağ’da rulo ve kodeksleri, kitapçılık ve kütüphaneleri ele alan en önemli eserlerden biridir. Çok sayıda resimle desteklenen bu eser hem antik kaynaklara hem de en son veri ve bulgulara dayanır.
İnsanlar ortaçağ ve yeniçağda olduğu gibi antikçağda da kitapla yakın bir ilişki kurdular. Horst Blanck “Antikçağda Kitap”ta Yunanlı ve Romalılarda kimlerin okuyup yazdığını, yazın dünyasını, yayıncıları, kitap dağıtımını, o dönemde kitapların hangi malzemelerden üretildiğini, papirüsten parşömene, rulo kitaptan kodekse nasıl geçildiğini ayrıntılarıyla anlatıyor. Ayrıca, antikçağda özel kitap koleksiyonlarını ve kamu kütüphanelerini, kütüphanelerin mimari yapılarını hoş bir dille tasvir ediyor.

Horst Blanck sadık dostumuz kitabın özgeçmişini nihayet öğrenmemizi sağlıyor.

***

Bu kitap, antikçağda Yunan ve Roma kültüründeki kitap ve kütüphaneleri ele alan yeni tarihli ilk Almanca eser olma özelliğini taşıyor. “Kitap, insanlığın kültür hayatındaki en önemli olgulardan biridir… Sosyolojik açıdan bakıldığında, kitap tüm toplumların (ya da en azından çoğunun) gerçekliğin kapılarını tam anlamıyla aralamalarını sağlayan bir araçtır. Kitap, dünyanın tüm görüntülerinin yazı ve resimle simgesel bir biçimde canlandırılmasını mümkün kılan Kitap, kişisel varoluşu geniş bir alana yayar: Bir insanın girmesinin imkânsız olduğu tüm mekân ve alanlardan bilgi aktarır. Aynı zamanda da tarihin derinliklerine dalarak, tarihsel ve kültürel olguların hatlarını çizer ve okuyucuya, tarihsel gerçekliği yorumlama ya da sorumluluk üstlenme imkânını sunar.” Brockhaus Ansiklopedisi’nden alınmış bu cümlelerden daha basit ama en az onlar kadar isabetli bir ifade kullanılırdı ortaçağda: “Libri culina gloriae, vitae piper”, kitaplar şöhretin mutfağı, hayatın biberidir.

Ortaçağ ve yeniçağda olduğu gibi antikçağda da birçok insan, ister okur isterse de yazar olarak, kitaplarla çok özel ve yakın bir ilişki kurmuştu. Cicero insanlaştırdığı kitaplarını, hesap vermek zorundo olduğu eski dostları gibi görür. Hatip Libanios, Nikomedeia kentinde geçirdiği yılları mutlulukla anımsar, çünkü oradayken bir dostu ona bir araba dolusu kitap getirmiştir; onun düşlediği zenginlik işte budur. Büyük İskender’in yastığının altında hep iki şey dururdu: Bir hançer ve Homeros’un, bizzat Aristoteles tarafından gözden geçirilen İlyada’yı. Filozof Herakleitos Doğa Üstüne adlı eserini Ephesos’taki tapınakta Tonraça Artemis’e sunmuştu. Bambaşka bir zihniyete sahip olan Vergilius ise ölmek üzereyken Aeneis’i yakmaya kalkışmıştı, çünkü henüz yeterince olgunlaşmadığını düşündüğü eserinin başkalarının eline geçmesinden çekiniyordu…


Yunanlı ve Romalıların kitapları neye benzerdi, bu kitaplar nasıl üretilir, dağıtımları nasıl yapılırdı, kitapların koleksiyonu ve korunması için kütüphaneler ne zaman ve nasıl kuruldu, kimler okur, kimler yazardı, işte bu kitapta tüm bunlar konu edilmekte. …..***Yazar, Horst Blanck
Almancadan Çeviren: Zehra Aksu Yılmazer
Birinci Baskı, Mayıs 2000, AnkaraYayınevi: Dost Kitabevi Yayınlar
Orijinal 274 Sayfa
PDF 277 Sayfa | 14.44 Mb

Horst Blanck – Antikçağda Kitap pdf indir

torrent indir dosya indir Ücretsiz Turbobit Al

Paylaşmak Güzeldir
Ahmed-i Dai – Çengname PDF e-kitap indir (E Book) Margaret Weis – Kum Saati Büyücü Ejderhaları (Kayıp Tarihçeler 3. Kitap)
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Bilgi Telif Hakları veya Reklam için İletişim: [email protected]